Behang Weghalen en Verven: Opfrissen en Vernieuwen

Inleiding tot het verwijderen van behang en het opnieuw verven van de muren

Het opfrissen van je woning met een nieuwe verflaag kan de uitstraling van jouw ruimte volledig veranderen. Een belangrijke stap in dit proces is vaak het verwijderen van het bestaande behang. Deze taak kan soms intimiderend lijken, maar met de juiste voorbereiding is het zeker haalbaar. We beginnen met een inleiding tot het verwijderen van behang en het vervolgens opnieuw verven van de muren.

Waarom behang verwijderen?

Hoewel het misschien verleidelijk is om gewoon over het oude behang te schilderen, is het meestal beter om het te verwijderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en een gelijkmatigere uitstraling. Bovendien kun je verborgen problemen ontdekken, zoals scheuren of vocht, die je kunt aanpakken voordat je gaat verven.

Behang verwijderen: Zelf doen of professioneel laten doen?

Het beschikken over de juiste technieken en gereedschappen maakt het verschil tussen een succesvolle klus en een potentieel dure fout. Hoewel je misschien een professional wilt inhuren voor complexere banen of speciale soorten behang, zoals vinyl, kun je met een beetje tijd en geduld vaak zelf je behang verwijderen. Het is zeker een klus die binnen het bereik van veel doe-het-zelvers ligt.

Het proces van behangverwijdering

Er zijn verschillende methoden voor het verwijderen van behang, afhankelijk van het type behang en de conditie van je muren. Sommige methoden zijn:

 • Strippable behang: Dit type behang is zo ontworpen dat het gemakkelijk van de muren getrokken kan worden. Echter, enige voorzichtigheid is geboden om de onderliggende muur niet te beschadigen.
 • Natte verwijdering: Dit proces omvat het bevochtigen van het behang met water of een behangverwijderingsoplossing om de lijm te verzachten, waarna het behang kan worden geschraapt of gepeld.
 • Stomen: Dit is een effectieve methode voor het verwijderen van hardnekkige of oudere soorten behang. Een behangstomer verhit water tot het punt waarop het stoom wordt, die dan op het behang wordt aangebracht om de lijm te verzachten.

We zullen deze methoden in detail bespreken in de volgende hoofdstukken.

Conclusie verwijderen


Benodigdheden voor het veilig en efficiënt verwijderen van behang

Om bepaalde klussen in huis goed uit te kunnen voeren, zoals het verwijderen van behang, heb je de juiste benodigdheden nodig. Dus voordat je begint met het project, laten we ervoor zorgen dat je beschikt over alles wat je nodig hebt.

1. Behangafweekmiddel: Dit is een product dat je op het behang aanbrengt om het los te weken. Zorg ervoor dat je een product kiest dat geschikt is voor het type behang dat je gaat verwijderen.

2. Afsteekmes: Een afsteekmes zal je enorm helpen bij het verwijderen van het behang. Het dunne, platte mesje steek je achter het behang om het gemakkelijker te kunnen verwijderen.

3. Emmer en spons: Deze zullen worden gebruikt voor het aanbrengen van het behangafweekmiddel op je muren.

4. Ladder: Tenzij je bijzonder lang bent, zul je waarschijnlijk een ladder nodig hebben om bij de bovenkant van je muren te kunnen komen.

5. Plastic zeil of oude lakens: Het verwijderen van behang kan rommelig zijn. Bescherm je vloeren door plastic zeil of oude lakens uit te spreiden.

6. Veiligheidsuitrusting: Vergeet niet om te investeren in een veiligheidsbril om je ogen te beschermen, en draag oude kleding die vies mag worden.

Hoe kies je de juiste producten?

Bij het kiezen van de juiste producten voor het verwijderen van behang, kun je jezelf een paar vragen stellen:

 • Is het behang dat je wilt verwijderen gemaakt van vinyl, papier of stof? Dit zal beïnvloeden welk type afweekmiddel je nodig hebt.
 • Heb je meerdere lagen behang om te verwijderen? In dat geval heb je mogelijk krachtiger gereedschap nodig.
 • Wat is je budget? Houd rekening met de kosten van de benodigde producten bij het plannen van je project.

Door vooraf een beetje onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat je over alle benodigde tools en producten beschikt, zul je het behang gemakkelijker kunnen verwijderen en minder snel vastlopen tijdens het proces.


Gedetailleerde stap-voor-stap handleiding voor het verwijderen van oud behang

Het verwijderen van oud behang kan een karwei lijken, maar met een beetje geduld en de juiste hulpmiddelen is het een taak die iedereen kan uitvoeren. Hieronder vindt u een eenvoudige, stapsgewijze gids die u zal helpen bij het veilig en efficiënt verwijderen van uw oude behang.

Stap 1: Veiligheidsmaatregelen

Voordat u begint, zorg ervoor dat u veiligheidsmaatregelen heeft getroffen. Bescherm uw vloeren met druppeldoeken, draag passende kleding en handschoenen, en zorg voor voldoende ventilatie in de kamer.

Stap 2: Behang losmaken

Soms kan oud behang eenvoudig worden afgetrokken. Maar meestal zal u merken dat u het behang moet losmaken. Hiervoor kan een behangperforator worden gebruikt. Dit apparaat maakt kleine gaatjes in het behang waardoor het makkelijker wordt om het behang later te verwijderen.

Stap 3: Behang verwijderaar aanbrengen

 1. Meng de behangverwijderaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng de oplossing vervolgens aan op het behang met een spons of borstel.
 2. Laat de oplossing 15-20 minuten inwerken. Het moet het papier en de lijm eronder verzachten.
 3. Begin met het schrapen van het behang met een plamuurmes, te beginnen aan de randen.

Stap 4: Herhaal het proces

Als er nog steeds stukjes behang op de muur zitten, herhaal dan het proces totdat alle restjes zijn verwijderd. Zorg ervoor dat u de muur grondig reinigt na het verwijderen van al het oude behang. Dit zorgt ervoor dat de muur klaar is voor toekomstige verf of nieuw behang.

Het verwijderen van oud behang kan in eerste instantie misschien overweldigend lijken, maar met een eenvoudig stappenplan en de juiste hulpmiddelen, kunt u uzelf tijd en moeite besparen. Vergeet niet, geduld is de sleutel tot succes bij dit soort klussen!


Hoe maak je je wanden klaar voor het verven?

Het voorbereiden van je muren voor de verfbeurt is cruciaal voor een glad resultaat. Het kan tijdrovend zijn, maar het neemt niets weg bij de schoonheid van je vers geverfde muren. Volg deze simpele stappen om jouw muren klaar te maken voor het schilderproces.

 1. Schoonmaak: Begin met het schoonmaken van je muren. Door de jaren heen verzamelen muren stof en vuil. Gebruik een licht vochtige doek om je muren schoon te maken. Als er hardnekkige vlekken zijn, gebruik dan een mild schoonmaakmiddel.
 2. Reparatie: Bekijk de muren zorgvuldig op barsten of gaten. Gebruik vulmiddel om deze oneffenheden op te vullen. Laat het vulmiddel volledig drogen en schuur het vervolgens vlak met de muur.
 3. Schuren: Schuur je muren na het repareren om het oppervlak glad te maken. Je kunt hierbij gebruik maken van een schuurblok of schuurspons. Veeg daarna het stof van het schuren weg met een vochtige doek.
 4. Grondverf: Breng een laag grondverf aan. Dit helpt om de kleur van de uiteindelijke verflaag fris en levendig te houden. Daarnaast zorgt grondverf voor betere hechting van de verf en verhindert het de vorming van vochtvlekken.

Als de muren goed voorbereid zijn, zul je merken dat het schilderproces soepeler verloopt en dat je uiteindelijk een mooiere en duurzamere afwerking krijgt. Sla dus geen van deze stappen over. Het kan verleidelijk zijn om direct naar de verfkwast te grijpen, maar neem de tijd om de muren correct voor te bereiden.

Extra tip:

Het voorbereiden en schilderen van muren kan in het begin overweldigend lijken, maar vergeet niet om jouw veiligheid voorop te stellen. Draag veiligheidsbrillen en handschoenen tijdens het schuren en schilderen, en zorg voor voldoende ventilatie in de kamer.


Beste verftype kiezen voor je opnieuw beklede muren

Na het zorgvuldig verwijderen van het oude behang en de voorbereiding van de muren, is de volgende belangrijke stap het kiezen van de juiste verf. De juiste keuze kan bepalend zijn voor de algehele uitstraling van de ruimte en het onderhoudsgemak. Volg deze tips om de perfecte verf voor je muren te selecteren.

1. Latex of olie?
Het eerste dat je moet overwegen is of je latex- of olieverf gaat gebruiken. Latex, oftewel waterbasis verf, is populair vanwege de gemakkelijke schoonmaak, lage geur en snelle droogtijd. Olieverf, aan de andere kant, is duurzamer en ideaal voor zwaar belaste ruimtes maar vraagt meer voorbereiding en schoonmaakwerkzaamheden.

A. Latexverf

 • Waterbasis, dus makkelijker te reinigen
 • Droogt snel
 • Weinig geur

B. Olieverf

 • Kan zwaarder belast worden
 • Droogt langzaam
 • Hoge geurintensiteit en vereist terpentine voor reiniging

2. Kies de juiste glans
De glansgraad van de verf kan ook een groot effect hebben op hoe de afgewerkte muren eruitzien. Hoogglansverf is duurzaam en makkelijk schoon te maken, maar benadrukt ook oneffenheden in de muur. Bij matte verf zijn oneffenheden minder zichtbaar, maar is minder makkelijk schoon te maken. Kies daarom zorgvuldig op basis van de conditie van je muren en de functie van de ruimte.

A. Hoogglansverf

 • Duurzaam en makkelijk schoon te maken
 • Benadrukt oneffenheden in de muur

B. Matglansverf

 • Oneffenheden zijn minder zichtbaar
 • Reiniging kan lastiger zijn

3. Kleur
De kleur die je kiest hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeur, maar ook van de ruimte en hoeveel natuurlijk licht er is. Lichte kleuren kunnen een ruimte groter laten lijken en zijn ideaal voor kleine ruimtes. Donkere kleuren voegen diepte en intimiteit toe aan grotere ruimtes.

Door de beste verfsoort en kleur te kiezen voor je muren, zorg je voor een mooi en duurzaam resultaat. Test altijd eerst een kleine hoeveelheid verf op je muur om te kijken hoe het droogt en er overdag en ’s avonds in verschillende lichtomstandigheden uitziet voordat je je definitieve keuze maakt.


Praktische tips voor het correct en netjes aanbrengen van verf op de muren

Het opnieuw schilderen van je muren kan een flinke klus zijn. Als je eenmaal je behang hebt verwijderd en je muren klaar hebt gemaakt voor de verf, wil je natuurlijk dat het eindresultaat zo mooi mogelijk wordt. Volg daarom deze praktische tips voor het correct en netjes aanbrengen van verf op je muren.

Kies het juiste gereedschap

Uw uiteindelijke verfresultaat kan sterk worden beïnvloed door het soort kwast of roller dat u kiest. Over het algemeen zijn varkenshaarborstels uitstekend voor olieverf terwijl synthetische borstels beter werken met watergedragen verf. Voor grote oppervlakten maken verfrollers de klus gemakkelijker en sneller.

Verf eerst de randen

Begin met het schilderen van de randen en hoeken van de muur met behulp van een kleine kwast. Dit heet ‘afsnijden’. Zo voorkom je dat rollerstrepen over de afgesneden delen lopen.

Werk van boven naar beneden

Start aan de bovenkant van je muur en werk je weg naar beneden. Dit helpt om verfdruppels te voorkomen die lelijke strepen kunnen veroorzaken op je muur.

Apply two coats of paint

Een enkele laag verf geeft zelden een gelijkmatige en volledige dekking. Het aanbrengen van twee lagen zorgt voor een professioneel ogend resultaat.

Laat de verf goed drogen

Ga niet overhaast te werk. Tussen het aanbrengen van de eerste en tweede laag verf, is het essentieel om de verf volledig te laten drogen. Deze droogtijd voorkomt dat de verf afbladdert of vlekt.

Matheid versus glans

Hoewel matte verf oneffenheden kan verbergen en een klassieke uitstraling biedt, is glanzende verf gemakkelijker schoon te maken en duurzamer. Hou hier dus rekening mee bij het kiezen van je verfsoort.

Met deze tips in gedachten, wordt uw schilderklus ongetwijfeld een succes. Verf aanbrengen op de muren hoeft geen intimiderende taak te zijn. Met de juiste technieken, geduld en zorg, kan iedereen een professioneel resultaat bereiken.


Onderhoud van vers geschilderde muren: hoe zorg je voor langdurige resultaten?

Nadat u uw muren heeft geverfd, wilt u natuurlijk dat de verf zo lang mogelijk mooi blijft. Daarom is het belangrijk dat u uw muren regelmatig onderhoudt. Hier zijn enkele tips waarmee u ervoor kunt zorgen dat uw muren er jarenlang net zo uit blijven zien als de dag dat ze werden geverfd.

1. Reinig uw muren regelmatig

Stof en vuil kunnen zich ophopen op uw muren en het uiterlijk van de verf beïnvloeden. Regelmatig afstoffen met een zachte doek kan helpen om dit probleem te voorkomen. Voor hardnekkiger vuil kunt u een lichtvochtige doek gebruiken. Gebruik echter nooit agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de verf kunnen beschadigen.

2. Bescherm uw muren tegen slijtage

Hoog verkeersgebieden, zoals gangen en trappenhuizen, kunnen vooral vatbaar zijn voor slijtage. Probeer in deze gebieden meubels en andere voorwerpen zo veel mogelijk uit de weg te houden van de muren. Ook kan het gebruik van deurmatten en tapijten helpen om vuil en gruis te verminderen dat uw muren kan beschadigen.

3. Repareer kleine beschadigingen onmiddellijk

Kleine scheurtjes, krassen en deuken kunnen gemakkelijk worden gerepareerd als ze nog klein zijn. Gebruik een klein beetje verf in dezelfde kleur om deze plekken bij te werken. Voor grotere beschadigingen is het wellicht nodig om een professional in te schakelen.

4. Gebruik matglas bij ramen dichtbij muren

Ultraviolet licht kan de kleur van de verf doen vervagen. Als u ramen heeft die op uw muren schijnen, kunt u overwegen om matglas of ultraviolette filters te installeren om dit effect te verminderen.

Door deze eenvoudige onderhoudstaken uit te voeren, kunt u de levensduur van uw verf aanzienlijk verlengen en uw muren er jarenlang goed uit laten zien. Het belangrijkste is dat u regelmatig controleert op tekenen van slijtage en dat u kleine problemen aanpakt voordat ze grote worden.