Behangen Over Geverfd Behang: Tips en Stappen

Introductie tot behangen over geverfd behang: Is het mogelijk?

Soms, in ons streven om ons huis te vernieuwen en te verbeteren, kijken we naar onze muren en stellen we onszelf de volgende vraag: Is het mogelijk om over geverfd behang heen te behangen? Het goede nieuws is dat het antwoord op die vraag een volmondig ‘ja’ is. Hoewel het niet de ideale situatie is, kan het in bepaalde omstandigheden de beste optie zijn. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en technieken kan je een bevredigend resultaat bereiken.

Waarom zou je behangen over geverfd behang?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kunnen kiezen om over geverfd behang heen te behangen. Dit kunnen zijn:

 • Je wilt niet de moeite doen om het oude behang te verwijderen, wat tijdrovend en soms moeilijk kan zijn, vooral als het behang vele jaren oud is.
 • Het bestaande behang is geschilderd met een oliegedragen verf die moeilijk te verwijderen is.
 • Je bent bang dat het verwijderen van het behang de muur eronder kan beschadigen.

Behoeft het voorbereiding?

Hoewel het mogelijk is om over geverfd behang heen te behangen, kan het onmogelijk lijken zonder de juiste voorbereiding. Slechte voorbereiding kan leiden tot bellen, rimpels of loskomend behang na verloop van tijd. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om de muur adequaat voor te bereiden. Dit omvat het controleren van de toestand van het bestaande behang, het herstellen van eventuele beschadigingen, het gladmaken van de muur en het aanbrengen van een geschikte primer.

Als algemene regel geldt dat je, mits het geverfde behang in goede staat is en stevig vastzit aan de muur, met de juiste voorzorgsmaatregelen over het geverfde behang kunt behangen. Het is echter niet aan te raden om over behang te behangen dat al los of beschadigd is, aangezien dit waarschijnlijk alleen maar meer problemen zal opleveren.

Kortom, met de juiste nodige voorbereiding en kennis, behangen over geverfd behang is zeer zeker mogelijk en kan een snelle en kosteneffectieve manier zijn om de look van uw kamer te verfrissen.

Het belang van eersteklas voorbereiding voordat je over geverfd behang behangt

Voordat je begint met het behangen over geverfd behang, is het van cruciaal belang om je goed voor te bereiden. Zo garandeer je een soepel proces en een uitstekend eindresultaat. Hier zijn enkele essentiële stappen die je moet volgen in de voorbereidingsfase:

1. Inspecteer het geverfde behang: Begin met een grondige inspectie van je huidige behang. Kijk of er gebieden zijn waar het behang loslaat, blaasjes heeft of scheurt.

2. Repareer alle schade: Als er enige schade is, moet deze eerst worden gerepareerd. Voor losse plekken of blaasjes, is het raadzaam de plekken te verzwaren met boeken of andere zware voorwerpen. Kleine scheuren kunnen vaak worden gerepareerd met plamuur.

3. Reinig het geverfde behang: Een essentiële stap in de voorbereiding op het nieuwe behang is de grondige reiniging van het geverfde behang. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en een zachte spons. Verwijder alle stof, vet en vuil dat de lijm van het nieuwe behang kan beïnvloeden.

4. Breng een primer aan: Het aanbrengen van een primer voor je begint met behangen kan helpen om de lijm van het nieuwe behang beter te laten hechten. Het creëert een ideale basis voor je nieuwe behang.

Met deze stappen heb je het meeste voorwerk gedaan. Maar voordat je echt aan de slag gaat, zijn er nog een paar laatste tips:

 • Zorg ervoor dat je voldoende behang hebt gekocht. Het is altijd beter om een beetje te veel te hebben dan te weinig. Mocht er iets misgaan, dan heb je genoeg op voorraad om dit te herstellen.
 • Zorg dat je goede kwaliteit behanglijm gebruikt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen op lijm, zal een goede kwaliteit lijm je nieuwe behang langer laten meegaan.
 • Als je niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om een professional in te huren. Hoewel het zelf behangen zeker mogelijk is, kan een professional een perfect resultaat garanderen en potentieel veel tijd en stress besparen.

Onthoud: Een geduldige en grondige voorbereiding is de sleutel tot succes bij het behangen over geverfd behang. Denk niet te licht over deze voorbereidingsfase – hoewel het misschien tijdrovend lijkt, kan het je een hoop problemen besparen in latere stadia.

Stapsgewijze handleiding: Hoe behang je over geverfd behang heen

Je kunt zeker behangen over geverfd behang, maar het is van cruciaal belang om het behangproces correct te volgen om de beste resultaten te garanderen. Hier is een stap-voor-stap handleiding om je te helpen bij dit proces.

1. Voorbereiding

De voorbereiding van het oppervlak is essentieel. Controleer eerst het te behangen behang op losse stukken. Verwijder deze om een glad oppervlak te creëren. Maak de muur schoon met een borstel of stofzuiger en maak het oppervlak vrij van vuil, stof en spinnenwebben.

2. Het aanbrengen van verdunde lijm

Na de reiniging breng je een laag verdunde behanglijm aan. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe behang beter hecht aan het oude en verhelpt eventuele bestaande problemen met het oude behang. Laat de lijm volledig drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

3. Het meten en snijden van nieuw behang

Meet de muur zorgvuldig en snijd het nieuwe behang op maat, waarbij je extra ruimte overlaat voor eventuele correcties. Vergeet niet dat het beter is om te veel te snijden dan te weinig. Snij uiteindelijk het overtollige behang af voor een strakke afwerking.

4. Het aanbrengen van het nieuwe behang

Begin nu met het aanbrengen van het nieuwe behang. Gebruik een behangborstel of een spatel om bubbels en plooien glad te strijken. Werk van boven naar beneden en van het midden naar de randen.

5. Het afsnijden van overtollig behang

Gebruik een scherp mes om het overtollige behang aan de boven- en onderkant af te snijden. Het is een goed idee om een liniaal of een ander recht edges instrument te gebruiken om de snijlijn te geleiden.

Het behangen over geverfd behang is uiterst haalbaar, mits met de juiste techniek en voorbereiding uitgevoerd. Hoewel het in eerste instantie misschien een ontmoedigende taak lijkt, zal een stap-voor-stap benadering ervoor zorgen dat je het proces zonder stress kunt voltooien. Succes!

Belangrijke do’s en don’ts bij het behangen over geverfd behang

Net zoals bij elk doe-het-zelf project, zijn er bepaalde do’s en don’ts die je moet volgen bij het behangen over geverfd behang. Deze zullen je helpen om fouten te voorkomen en ervoor zorgen dat je project op een vlotte en efficiënte manier verloopt. Laten we eens een kijkje nemen.

Do’s

 1. Inspecteer het bestaande behang: Controleer eerst de conditie van het behang dat al aanwezig is. Als het al aan het afbladderen of loskomen is, is het beter om het eerst te verwijderen voordat je nieuw behang aanbrengt. Het aanbrengen van nieuw behang over al loszittend of beschadigd behang kan ervoor zorgen dat je nieuwe behang niet goed hecht en vroegtijdig loskomt.
 2. Gebruik een primer: Een primer kan een goede basis vormen voor je nieuwe behang. Het kan de kleur van je oude behang egaliseren zodat het niet door je nieuwe behang heen schijnt en ervoor zorgen dat je nieuwe behang beter hecht.
 3. Werk geduldig en nauwkeurig: Behangen is een geduldig karweitje. Blijf geduldig en neem de tijd om zorgvuldig te werken. Dit zal helpen om het prachtige resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt.

Don’ts

 1. Gebruik geen laagwaardige materialen: Goedkoop behang of lijm kan je veel problemen bezorgen. Het kan zijn dat ze niet goed hechten, lastig te gebruiken zijn of niet het gewenste resultaat geven. Investeer in kwalitatieve materialen voor een beter resultaat.
 2. Niet voorbereiden: Het overslaan van de voorbereiding is een veelgemaakte fout. Een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvol behangproject. Zorg ervoor dat je het oppervlak goed hebt gereinigd en voorbereid voordat je begint met behangen.
 3. Niet de instructies volgen: Het kan verleidelijk zijn om de instructies van de fabrikant over het hoofd te zien, maar die zijn er voor een reden. Volg ze nauwkeurig op voor het beste resultaat.

Onthoud dat doe-het-zelf projecten, zoals het behangen over geverfd behang, tijd en geduld vereisen. Volg deze do’s en don’ts om ervoor te zorgen dat je project tot een goed einde wordt gebracht.

De meest voorkomende problemen en oplossingen bij het behangen over geverfd behang

Het behangen over geverfd behang kan een uitdaging zijn, vooral als je nog nooit eerder hebt behangen. In dit gedeelte bespreken we enkele veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen en bieden we oplossingen om deze te overwinnen.

Probleem 1: Luchtbellen onder het behang

Een veelvoorkomend probleem bij het behangen over geverfd behang zijn luchtbellen die onder het behang ontstaan. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende voorbereiding van het geverfde oppervlak.

 • Oplossing: Maak vóór het behangen eventuele ruwe oppervlakken glad met schuurpapier en vul eventuele gaten of scheuren op. Een speciale behangprimerverf kan ook helpen om een egaal oppervlak te creëren waar het behang beter aan kan hechten.

Probleem 2: Het behang kleeft niet goed

Soms kleeft het behang niet goed aan het geverfde oppervlak. Ook hierbij kan het probleem liggen bij een gebrek aan voorbereiding van het oppervlak.

 • Oplossing: Zorg ervoor dat het geverfde oppervlak schoon en droog is voor je begint te behangen. Je kunt ook overwegen om een sterke behanglijm te gebruiken, die speciaal is ontworpen voor moeilijke oppervlakken.

Probleem 3: Het behang scheurt

Als het behang scheurt, kan dat komen door de dikte van het gebruikte behang, de druk waarmee het is aangebracht of zelfs door de kwaliteit van het behang.

 • Oplossing: Gebruik dikker behang als je over geverfd behang behangt, omdat dit sterker is en minder snel zal scheuren. Daarnaast is het belangrijk om het behang voorzichtig aan te brengen en te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de lijm. Aarzel niet om te investeren in hoogwaardig behang om te zorgen voor een duurzaam eindresultaat.

Onthoud dat elke behangklus uniek is en dat je tegen uitdagingen kan lopen die hier niet worden genoemd. In die gevallen is het handig om advies in te winnen bij een professional of te zoeken naar specifieke tips en trucs online.


Tips om de levensduur van behang over geverfd behang te verlengen

Behangen over geverfd behang kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en onderhoud kan uw nieuwe behang er jarenlang goed uitzien. Hier volgen enkele tips om de levensduur van behang over geverfd behang te verlengen:

Regelmatige reiniging

1. Licht schoonmaken: Het is belangrijk om je behang regelmatig schoon te maken om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een zachte, droge doek of een stofzuiger met een borstelbevestiging om het oppervlak voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat je niet te hard schrobt of wrijft om te voorkomen dat je het behang beschadigt.

2. Diepe reiniging: Voor hardnekkige vlekken kan je een spons of zachte doek gebruiken met een milde zeepoplossing. Wrijf zachtjes over de vlek en droog het gebied daarna onmiddellijk af met een schone, droge doek. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die het behang kunnen vervagen of beschadigen.

Juiste klimaatbeheersing

De conditie van je behang kan aanzienlijk worden aangetast door de vochtigheid en temperatuur binnenshuis. Houd de kamertemperatuur constant en controleer de vochtigheidsgraad. Extreme temperatuurschommelingen en hoge vochtigheid kunnen ertoe leiden dat het behang krimpt of uitlzet, mogelijk blaasvorming veroorzaken en de levensduur ervan verkorten.

Voorkom direct zonlicht

Net als bij geverfde muren kan direct zonlicht het behang doen vervagen. Probeer uw ramen te bedekken met gordijnen of jaloezieën tijdens de uren dat de zon het felst schijnt om uw behang te beschermen.

Bescherming tegen beschadiging

Plaats meubels en objecten voorzichtig om te voorkomen dat ze schade toebrengen aan het behang. Voorzichtig zijn met kinderen en huisdieren in de buurt van het behang kan ook helpen om krassen en scheuren te voorkomen.

Door deze tips te volgen, kunt u de levensduur van uw behang over geverfd behang verlengen en ervoor zorgen dat het er zo lang mogelijk op zijn best blijft uitzien.


Expert adviezen voor succesvol behangen over geverfd behang

Of je nu een woning renoveert of gewoon een frisse look wilt geven aan een oude kamer, het kan best een uitdaging zijn om te behangen over geverfd behang. Toch is het zeker niet onmogelijk, mits je de juiste technieken en materialen gebruikt. In dit artikel delen we enkele deskundige adviezen die je kunnen helpen om succesvol te behangen over geverfd behang.

1. Kies het juiste behang

Het kiezen van het juiste behang is cruciaal. Normaal gesproken is het beter om te kiezen voor een dikker soort behang om eventuele oneffenheden of bestaande patronen van het onderliggende geverfde behang te verbergen. Vinylbehang is een goede keuze omdat het dik en duurzaam is.

2. Zorg voor een goede voorbereiding

Behangplaksel speelt een sleutelrol in het proces. Kies een hoogwaardige lijm die is ontworpen voor gebruik met het soort behang dat je hebt gekozen. Ook hier is geduld vereist: laat de lijm de tijd nemen om volledig te drogen voordat je het nieuwe behang aanbrengt.

3. Maak gebruik van professionele tools

Een behangspatel, een snijmes en een naadroller worden bijvoorbeeld sterk aanbevolen voor deze klus. De spatel helpt om eventuele luchtbellen onder het behang glad te strijken, terwijl de naadroller zorgt voor strakke, gladde naden tussen de verschillende banen behang.

Belangrijk is om geduld te hebben

Het behangen over geverfd behang kan tijdrovend zijn, maar geduld is de sleutel tot een gladde, professioneel ogende afwerking. Probeer niet te haasten en neem de tijd om ervoor te zorgen dat elk stuk behang perfect is aangebracht.

Tot slot, als je onzeker bent over het doen van deze klus op jouw eigen, aarzel dan niet om een professional in te huren. Zij hebben de expertise en ervaring om ervoor te zorgen dat het project correct wordt uitgevoerd, waardoor je wordt bespaard van mogelijke hoofdpijn en de integriteit van de muren behoudt.