Behangklare Muur Sausklaar Maken: Gids

Wat betekent een behangklare muur sausklaar maken?

Als je een nieuwe woning bouwt of een bestaande woning renoveert, is de afwerking van de muren een belangrijke stap. Een van de meest voorkomende termen die je tegen zult komen in de wereld van decoratie en renovatie is een “behangklare” muur. Maar wat betekent het precies om een behangklare muur “sausklaar” te maken?

Behangklare en sausklare muren

Een behangklare muur is een muur die voorbereid is om behangen te worden. Deze muur is meestal glad afgewerkt en klaar om behangpapier direct aan te brengen. Aan de andere kant staat de sausklare muur, dat is een muur voorbereid om te schilderen. Sausklare muren vereisen een fijnere afwerking dan behangklare muren omdat eventuele onvolkomenheden duidelijker zichtbaar zijn wanneer de muur wordt geschilderd.

Een behangklare muur sausklaar maken

Het proces van het omzetten van een behangklare muur naar een sausklare muur omvat voorbereiding, schuren, repareren van eventuele scheuren of gaten, en het aanbrengen van een primer om de muur gereed te maken voor het schilderen.

Om dit te doen, zul je het volgende moeten doen:

 1. Zorg ervoor dat de muur volledig vrij is van vuil en stof.
 2. Gebruik een schuurpapier om de muur glad te maken. Let op gebieden waar de muur grof aanvoelt en zorg ervoor dat deze volledig glad zijn.
 3. Repareer eventuele scheuren of gaten met plamuur. Laat de plamuur volledig drogen en schuur dan opnieuw om een glad oppervlak te krijgen.
 4. Breng een primer aan op de muur. De primer zorgt voor een goede hechting van de verf en geeft een gelijkmatige ondergrond.

Zodra deze stappen zijn voltooid, kunt u de muur schilderen naar wens. De muur is nu sausklaar!

Het sausklaar maken van een behangklare muur kan enige tijd en moeite kosten, maar het resultaat is een gladde, professioneel ogende muur die klaar is om geschilderd te worden.


Het belang van het sausklaar maken van een behangklare muur

Voordat we dieper ingaan op de te nemen stappen om een behangklare muur sausklaar te maken, is het van belang te begrijpen waarom deze stap essentieel is en welke voordelen het biedt.

Een behangklare muur is over het algemeen ruw en niet geschikt voor verfbewerkingen. Sausklaar maken betekent in feite het voorbereiden van de muur voor het schilderwerk. Hier worden oneffenheden in de muur gladgemaakt, zodat een vlakke ondergrond ontstaat om de muur gemakkelijker te kunnen verven. Het proces omvat het vullen en schuren van de muur om een glad en vlak oppervlak te creëren.

Door je muur sausklaar te maken, krijg je een aantal voordelen die bijdragen aan een mooi en professioneel ogende muur:

 • Beter eindresultaat: De verf hecht beter op een glad oppervlak, waardoor de uiteindelijke uitstraling van de verf er mooier en professioneler uitziet.
 • Langer behoud van de verf: Schilderen op een niet voorbereid oppervlak betekent dat de verf mogelijk niet zo lang meegaat, terwijl een goed voorbereid oppervlak de levensduur van de verflaag verlengt.
 • Economisch: Hoewel het voorbereiden van de muur voor schilderwerk wat tijd en moeite kost, levert het op de lange termijn financiële voordelen op omdat het de noodzaak om opnieuw te schilderen verminderen.

Naast deze voordelen, helpt het sausklaar maken van je muur ook om mogelijke onvolkomenheden in de muur te verbergen die anders zichtbaar zouden zijn, zelfs na het schilderen. Denk daarbij aan scheuren, gaatjes en andere oneffenheden. Hierdoor krijg je niet alleen een professioneel ogend resultaat, maar draagt het ook bij aan de algehele esthetiek van je huis.

Al met al is het sausklaar maken van een behangklare muur een essentiële stap bij de voorbereiding van de muur voor schilderwerk. Het levert niet alleen een beter eindresultaat op, maar zorgt ook voor duurzaamheid wat betreft de levensduur van de verflaag en esthetische verbetering van je huis.


Stappen om een behangklare muur sausklaar te maken

Het sausklaar maken van een behangklare muur lijkt misschien een ingewikkelde taak, maar met de juiste strategie en gereedschappen is het goed te doen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Maak de muur schoon

Voordat je begint, zorg je ervoor dat de muur zo schoon mogelijk is. Dit betekent dat je alle spijkers, schroeven, en behang resten die er nog op zitten moet verwijderen. Ook eventuele gaten en scheuren in de muur vul je op met muurvuller.

Stap 2: Egaliseer de wand

Het is belangrijk dat de muur zo glad mogelijk is. Eventuele oneffenheden kun je verwijderen door de muur te schuren. Gebruik een lange rechte lat en een waterpas om te controleren of de muur helemaal recht is. Is dat niet het geval, dan kun je egaliseren met een egaliseermiddel en een pleistermes.

Stap 3: Voorbehandeling

Om te zorgen dat de verf goed hecht en niet vlekkerig wordt, gebruik je een primer of voorstrijkmiddel. Deze breng je aan met een verfroller. Wacht tot de primer helemaal droog is voordat je verder gaat.

Stap 4: De muur sauzen

Nu is je muur klaar om gesaust te worden. Gebruik hiervoor een verfroller en een verfbakje. Begin altijd aan de bovenkant en rol naar beneden voor het mooiste resultaat. Laat de verf goed drogen. Het kan zijn dat je de muur nog een keer moet sauzen voor een egaal resultaat.

Tips:

 • Tip 1: Gebruik afplaktape om randen netjes te houden.
 • Tip 2: Werk altijd in goed verlichte omstandigheden, zo zie je alle oneffenheden beter.

Door deze stappen te volgen, zou je in staat moeten zijn om een behangklare muur sausklaar te maken, klaar voor een frisse nieuwe verflaag.


De juiste materialen en gereedschappen voor het sausklaar maken van een behangklare muur

Het voorbereiden van een behangklare muur voor schilderen vereist bepaalde gereedschappen en materialen om er zeker van te zijn dat het werk efficiënt en correct wordt gedaan. Hieronder vindt u een handleiding voor wat u wellicht wilt verzamelen voordat u aan de slag gaat.

Gereedschappen

 • Schuurgereedschap: Dit kan bestaan uit schuurpapier, een schuurblok of een elektrische schuurmachine. Schuurgereedschap wordt gebruikt om oneffenheden op de muur glad te maken.
 • Plamuurmes: Dit wordt gebruikt om vulmiddel of plamuur aan te brengen, wat helpt om gaten of scheuren te vullen.
 • Emmer en spons: Om de muur te reinigen van stof en vuil zodra het schuren is voltooid.
 • Verfrollers en -kwasten: Deze zijn nodig om de voorstrijk en latexverf aan te brengen.

Materialen

 1. Vulmiddel: Dit is noodzakelijk om eventuele scheuren of gaten in de muur op te vullen. Het is belangrijk om een vulmiddel te kiezen dat geschikt is voor de soort muur die u bezit.
 2. Voorstrijk: Dit wordt gebruikt om te zorgen dat de verf goed hecht op de muur. Het zorgt ook voor een egaler verfresultaat.
 3. Latexverf: Deze verfsoort wordt gebruikt om de muur af te werken. Het is verkrijgbaar in vele kleuren, afhankelijk van uw voorkeur.

Zorg ervoor dat u goede kwaliteitsproducten gebruikt. Hoewel deze misschien iets duurder zijn, zal dit op lange termijn leiden tot een betere afwerking en langduriger resultaat.

Veiligheidsuitrusting

Het sausklaar maken van een behangklare muur kan een rommelig proces zijn. Het is daarom van belang dat u passende veiligheidsuitrusting draagt. Dit zou moeten bestaan uit de volgende items:

 • Beschermende kleding: Dit kan bestaan uit oude kleding die vuil mag worden, een overall en handschoenen.
 • Beschermingsbril: Bij het schuren van muren kan er stof en vuil terechtkomen in uw ogen. Het dragen van een beschermingsbril kan dit voorkomen.
 • Mondmasker: Om te vermijden dat u stofdelen of verfnevel inademt.


Tips om fouten te voorkomen bij het sausklaar maken van een muur

Het sausklaar maken van een behangklare muur is een klus die enige kennis en vaardigheid vereist. Om ervoor te zorgen dat je het goed doet en onnodige fouten te voorkomen, zijn hier enkele belangrijke tips waar je rekening mee moet houden.

1. Bereid de muur goed voor

Het is essentieel om de muur goed voor te bereiden voor je begint met het sausklaar maken. Dit betekent dat je de muur schoon en stofvrij moet maken. Gebruik een stofzuiger om eventueel loszittend stof of vuil van de muur te verwijderen. Gebruik dan een vochtige doek om overige vuilresten te verwijderen.

2. Zorg voor de juiste gereedschappen en materialen

Gereedschap van goede kwaliteit kan helpen om de klus efficiënter en nauwkeuriger uit te voeren. Zorg ervoor dat je een kwalitatieve plamuurmes en geschikte plamuur hebt voor het opvullen van eventuele gaatjes of scheuren in de muur. Het is ook handig om een bakje en een mengspatel bij de hand te hebben voor het mengen van de plamuur.

3. Werk nauwkeurig

Het is belangrijk om het sausklaar maken van de muur nauwkeurig uit te voeren. Begin met het opvullen van de grootste gaatjes en scheuren, dan kun je focussen op het egaliseren van de gehele muuroppervlak. Het is ook belangrijk om de muur na het opvullen goed te schuren, zodat je een mooi glad oppervlak krijgt om op te verven.

 • Wees niet gehaast: Neem de tijd om het project zorgvuldig te voltooien. Een gehaaste klus is zelden netjes.
 • Controleer je werk: Het is belangrijk om je werk regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat het resultaat naar wens is.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je behangklare muur op de juiste manier sausklaar wordt gemaakt, zodat deze klaar is voor een strakke en professionele afwerking met verf.


Voordelen van het zelf sausklaar maken van een behangklare muur tegenover professionele hulp

Het sausklaar maken van een behangklare muur kan een uitdagend maar lonend doe-het-zelf project zijn. Hoewel het inschakelen van een professional zeker zijn voordelen heeft, brengt het zelf sausklaar maken van een muur ook tal van voordelen met zich mee. We bekijken enkele van deze voordelen, dat zal u helpen bij het maken van de beste keuze.

Kostenbesparing

Eén van de grootste voordelen van het zelf sausklaar maken van een behangklare muur is de kostenbesparing. Een professional inhuren kan soms duur zijn. Door zelf de klus te klaren, bespaart u op arbeidskosten.

Voldoening

Er gaat niets boven de voldoening van het voltooien van een doe-het-zelf project. Wanneer u een muur zelf sausklaar maakt, krijgt u niet alleen een mooi eindresultaat, maar ook de voldoening van het weten dat u het zelf heeft gedaan.

Tijd en flexibiliteit

Zelf uw muur sausklaar maken betekent dat u kunt werken in uw eigen tempo en volgens uw eigen schema. In tegenstelling tot het inhuren van een professional, bent u niet afhankelijk van hun beschikbaarheid en kunt u het werk doen wanneer het u uitkomt.

Let op, hoewel er voordelen zijn aan het zelf sausklaar maken van uw muur, is het belangrijk dat u voldoende onderzoek doet en zeker weet dat u de klus aankunt voordat u begint.

Het onderhoud van een sausklare muur na de afwerking

Het sausklaar maken van een behangklare muur betekent niet dat je daarna helemaal geen onderhoud meer hoeft te plegen. Zodra het schilderwerk klaar is, begint eigenlijk het echte werk: het onderhoud. Dit ensureert dat je muur er altijd op zijn best uitziet. Hier zijn enkele tips om je muur goed te onderhouden.

1. Regelmatig schoonmaken

Stof en vuil kunnen een sausklare muur snel oud laten lijken. Daarom is regelmatige reiniging essentieel. Gebruik een zachte borstel om stof te verwijderen en voor hardnekkiger vuil, maak je een zachte, vochtige doek licht vochtig en veeg je de muur schoon. Vermijd hierbij hard schrobben, dat kan de verf beschadigen.

2. Let op vochtproblemen

Als je muur vochtig aanvoelt of er zijn tekenen van schimmel, is het belangrijk dit snel aan te pakken. Vocht kan de verf doen bladeren en schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is aan te bevelen om een professional in te schakelen om vochtproblemen op te lossen.

3. Maak kleine reparaties

Ook kleine scheurtjes of gaatjes in de muur dienen direct te worden gerepareerd. Dit voorkomt grotere problemen in de toekomst. Je kunt hiervoor vulmiddel gebruiken, gevolgd door licht schuren en overschilderen.

4.Gemorste vloeistoffen en vlekken

De behandeling hiervan hangt af van de type afwerking van de muur. Glanzende en semi-glanzende verven zijn gemakkelijker schoon te maken dan matte verven. Een eenvoudige water- en zeepoplossing kan doorgaans de vlek verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kunnen speciale muurreinigers benodigd zijn.

Onderhoud is investeren

Goed onderhoud van je sausklare muur is eigenlijk een investering. Door de muur er op zijn best uit te laten zien, draagt dit bij aan de uitstraling van je hele huis. Tevens verlengt het de levensduur van het schilderwerk, waardoor de kosten op lange termijn lager uitvallen. Dus hoewel het enige moeite en tijd kost, is het zeker de moeite waard om je sausklare muur goed te onderhouden.