Behangpapier Verven: Creatieve Opties

Inleiding tot Behangpapier Verven: Is het Mogelijk?

Wil je je interieur een nieuwe look geven zonder het gedoe van het volledig strippen van oude behangpapier? Goed nieuws: het is volledig mogelijk en zelfs vrij eenvoudig om behangpapier te verven. Of je nu de kleur beu bent, een nieuwe esthetiek wilt creëren of gewoon wat slijtage wilt bedekken, schilderen kan een economische en doeltreffende oplossing zijn.

Maar waarom zou je overwegen om behangpapier te verven?

Het verven van behangpapier kan meerdere voordelen bieden:

 • Het is doorgaans minder arbeidsintensief dan behangpapier volledig te verwijderen en daarna opnieuw te behangen.
 • Het kan je toelaten om een wijziging in het kleurenschema of het ontwerp te maken zonder dat je een geheel nieuwe behangpapier moet kopen en aanbrengen.
 • Als je behangpapier lichte slijtage of schade vertoont, kan het verven ervan helpen om deze kleine onvolkomenheden te camoufleren.

Daarentegen, zijn er ook enkele overwegingen die je moet nemen voordat je begint te schilderen:

 • Niet alle soorten behangpapier zijn geschikt om te verven. Vinyl- en foliebehang kunnen bijvoorbeeld moeilijk te verven zijn.
 • Het is belangrijk om het juiste type verf te kiezen dat goed zal hechten aan je behangpapier.
 • Je zult het behangpapier correct moeten voorbereiden om ervoor te zorgen dat de verf gelijkmatig en mooi aanbrengt.

Hoewel er zeker wat voorbereidend werk nodig is, is het verven van behangpapier voor de meeste mensen een haalbare doe-het-zelf taak. Met de juiste materialen en technieken, kan je je bestaande behangpapier omtoveren tot iets spectaculairs. Lees verder om alles te leren over de gereedschappen die je nodig hebt, hoe je je behangpapier kunt voorbereiden op het schilderen, hoe je de juiste verf kiest, en een stap-voor-stap handleiding over het schilderproces zelf.

Benodigde Materialen en Gereedschap voor het Verven van Behangpapier

Voordat je start met het verven van je behangpapier, is het essentieel om te zorgen voor de juiste materialen en gereedschap. Het volgende is een lijst van wat je nodig hebt om deze taak met succes uit te voeren.

1. Verf

Het allerbelangrijkste bij het verven van behangpapier is natuurlijk de verf zelf. Kies een goede latexverf in de gewenste kleur. Het is zeer raadzaam om een kleur te kiezen die past bij de rest van je interieur.

2. Verfrollen en Kwasten

 • Een kwalitatieve verfrol voor de grotere oppervlakken. Zorg voor een rol die textuur kan aanbrengen voor een gelijkmatige en professionele afwerking.
 • Verschillende maten kwasten voor gedetailleerd werk en om de kantjes netjes af te werken.

3. Afdekmateriaal

Zorg voor voldoende afdekmateriaal zoals vuilniszakken of oude lakens om je meubels en vloer te beschermen tegen verfspatten.

4. Primer

Een primer helpt om de verf beter te hechten aan het behang en zorgt voor een gelijkmatigere verflaag. Bovendien kan het helpen om de oorspronkelijke print of kleur van het behang te verbergen.

5. Schuurpapier

Gebruik fijn schuurpapier om het behang licht op te ruwen voor het verven. Dit helpt de verf beter te hechten.

Alle vermelde materialen en gereedschappen kunnen gemakkelijk worden gevonden bij een lokale bouwmarkt of online. Houd er rekening mee dat het verzamelen van de juiste materialen een integraal onderdeel is van een succesvol verfproject. Slechte of onjuiste materialen kunnen leiden tot een minder bevredigend resultaat. Doe dus je onderzoek en investeer in kwaliteitsproducten voor het beste effect.

Stappen voor de Juiste Voorbereiding van je Behangpapier voor het Verven

Het verven van behangpapier vereist een zorgvuldige en grondige voorbereiding. Hier delen we essentiële stappen en tips om je te helpen in dit proces.

1. Mallen en Vuil Verwijderen

Inspecteer je behang op tekenen van schimmel of vuil. Schimmel kan leiden tot ongelijke verfapplicatie en een ongezonde woonomgeving. Vuil kan ook leiden tot ongelijkmatigheden in de verf. Gebruik een milde schimmelverwijderaar of een doek gedrenkt in een mengsel van water en azijn om het behang schoon te maken.

2. Herstel van Beschadigingen

Zorg ervoor dat alle scheuren, gaten of losse stukken behang zijn gerepareerd. Dit zorgt voor een vloeiende, uniforme uitstraling na het verven. Gebruik behanglijm om losse delen weer vast te plakken en vul eventuele gaten of scheuren met muurvuller.

3. Aanbrengen van een Primer

Het aanbrengen van een primer op je behangpapier vóór het verven is essentieel om te zorgen voor een gelijkmatige toepassing van de verf en om kleurvervaging te voorkomen. Een olie-gebaseerde primer is meestal aanbevolen voor behangpapier, omdat deze niet het papier zal laten opbollen zoals een watergebaseerde primer dat kan doen.

Tips voor het Aanbrengen van een Primer

 • Gebruik een kleine borstel om de primer in de hoeken en langs de randen aan te brengen, voordat je een grotere roller gebruikt voor de rest van de muur.
 • Zorg ervoor dat je voldoende tijd laat voor de primer om volledig te drogen voordat je verder gaat met het schilderen. Dit kan variëren van enkele uren tot een hele dag, afhankelijk van de specifieke productinstructies.

4. Voorbereiden van de Verf

Roer de verf grondig door om ervoor te zorgen dat de kleur gelijkmatig gemengd is. Als je meer dan één blik verf gebruikt, meng ze dan samen in een grote emmer om kleurconsistentie te garanderen.

Goed voorbereiden is de sleutel tot succes bij het verven van behangpapier. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je zorgen voor een gladde, professioneel ogende afwerking die de levensduur van je behang aanzienlijk kan verlengen.

Hoe Kies je de Juiste Verfsoort voor je Behangpapier?

Bij het verven van behangpapier is het kiezen van de juiste verfsoort een essentiële stap. Er zijn namelijk verschillende soorten verf beschikbaar en niet alle soorten zijn geschikt voor elke type behangpapier. Je moet ook rekening houden met de uitstraling die je wenst te bereiken en de duurzaamheid van de verf. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste verf te kiezen:

1. Kies op basis van het type behangpapier

 • Vinylbehang: Dit type behang kan worden overgeschilderd met bijna elke verfsoort. Acrylverf is echter de meest aanbevolen vanwege zijn duurzaamheid en gemak van applicatie.
 • Papierbehang: Dit is een vrij absorberend type behang, dus je hebt een verf nodig die niet te nat is. Watergedragen verf, zoals latex of acryl, is een goede keuze.
 • Textielbehang: Om de textuur van het behang te behouden, is het het beste om een matte verf te kiezen. Je kunt ook kiezen voor een latexverf die speciaal ontworpen is voor textielbehang.

2. Kies op basis van de gewenste uitstraling

 • Matte afwerking: Een matte afwerking werkt goed bij behangpapier omdat het een zachte, non-reflecterende uitstraling geeft.
 • Satijn of zijdeglans afwerking: Dit type verfafwerking heeft een lichte glans en is een goede keuze als je een subtiele glans op je behang wilt.

Als algemene regel geldt dat je altijd de aanbevelingen van de fabrikant van het behangpapier moet volgen wat betreft de te gebruiken verfsoort. Het is ook raadzaam om eerst een klein ontwerp op een afzonderlijk stuk behangpapier te schilderen om te zien hoe de verf reageert. Op deze manier kun je voorkomen dat er fouten worden gemaakt op het daadwerkelijke behang.

Let op; het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verf compatibel is met het behangpapier. Sommige soorten verf kunnen een chemische reactie veroorzaken die het behang beschadigt. Het is dus altijd veiliger om een test uit te voeren voordat je het hele oppervlak schildert.

Het kiezen van de juiste verfsoort kan een grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Door aandacht te schenken aan de bovengenoemde tips, ben je op weg naar het perfecte geschilderde behang!

De Procedure van Behangpapier Verven: Een Stap-Voor-Stap Handleiding

Behangpapier verven kan een uitstekende manier zijn om uw woning een frisse en nieuwe uitstraling te geven zonder dat u het oude behangpapier moet verwijderen. Hier is een stap-voor-stap handleiding om u te helpen bij deze taak.

Stap 1: Maak je Behangpapier Schoon

Vóór het schilderen, reinig je behangpapier grondig. Dit is omdat vuil, stof en vlekken het resultaat van je schilderwerk kunnen beïnvloeden. Gebruik een zachte spons en een schone emmer water om het behangpapier voorzichtig schoon te maken. Vermijd schrobben, vooral als het behang papier is, omdat dit het kan beschadigen. Verzeker je ervan dat het volledig gedroogd is voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 2: Repareer Beschadigingen

Eventuele scheuren of gaten in het behangpapier moeten worden gerepareerd voordat u gaat schilderen. Gebruik gips of vulmiddel om schade te herstellen en zorg ervoor dat het oppervlak glad is na droging.

Stap 3: Priming het Behang

 • Breng een primer aan op het behangpapier. Dit zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig hecht en helpt de kleur van het oude behang te bedekken. Laat de primer volledig drogen voordat u verder gaat.
 • Als het behangpapier een donkere kleur heeft of een druk patroon, overweeg dan om twee lagen primer aan te brengen om ervoor te zorgen dat niets erdoorheen ziet.

Stap 4: Schilderen

Begin nu met het schilderen van het behangpapier. Gebruik een roller voor grote, vlakke gebieden en een borstel voor kleinere of moeilijk bereikbare gebieden. Breng de verflaag aan in dunne, gelijkmatige lagen. Meerdere dunne lagen zullen resulteren in een gladder en duurzamer resultaat dan één dikke laag.

Stap 5: Laat het Droge

Laat de verf volledig drogen voordat je overweegt een tweede laag aan te brengen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van de soort verf die je hebt gebruikt, dus het is het beste om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen.

Met deze stap-voor-stap handleiding, is behangpapier verven geen ontmoedigende taak meer. Het enige wat je nodig hebt is geduld en de juiste materialen en technieken om een ​​professioneel uitziend eindproduct te realiseren.

Veelgemaakte Fouten bij het Verven van Behangpapier en Hoe ze te Vermijden

Het verven van behangpapier kan een handige oplossing zijn om een nieuwe look te geven aan uw muren, zonder de noodzaak van het volledig verwijderen van oud behangpapier. Toch kan het een taak zijn die enige nauwkeurigheid vereist om fouten te voorkomen. Laten we kijken naar enkele veelgemaakte fouten bij het verven van behangpapier en hoe we deze kunnen vermijden.

1. Niet Zorgen voor Goede Voorbereiding

Deze fout kan leiden tot slechte resultaten. Verzeker je ervan dat je het oppervlak van het behangpapier goed hebt voorbereid door het schoon, droog en vrij van vet en vuil te maken. Gebruik een primer om te voorkomen dat de kleuren van het behangpapier door de verf bloeden.

2. Het Gebruiken van de Verkeerde Soort Verf

Vinyl verf is bijvoorbeeld niet geschikt voor behangpapier, omdat het de neiging heeft om het behang te laten opkrullen. Het is beter om watergedragen of latex verf te gebruiken, vooral als je behangpapier een papieren backing heeft.

3. Te Dikke Lagen Verf Aanbrengen

Dit kan leiden tot het opkrullen of blazen van het behang. Het is beter om meerdere dunne lagen aan te brengen in plaats van één dikke laag.

4. Geen Gebruik maken van een Grondverf

Zonder grondverf kunnen de kleuren van uw behangpapier door uw verf heen bloeden, waardoor uw muren er vlekkerig en onverzorgd uitzien. Een goede grondlaag zorgt ook voor een betere hechting van de verf.

5. Het Niet Aanhouden van de Droogtijd tussen de Lagen

Elke laag moet volledig drogen voordat de volgende wordt aangebracht. Als je dit negeert, loop je het risico dat de verf gaat opkrullen of bubbelen.

Onderhoud en nazorg van geverfd behangpapier

Uiteindelijk, de sleutel tot het succesvol verven van je behangpapier is geduld en voorbereiding. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om je project te voltooien en volg alle instructies zorgvuldig. Met een beetje oefening en ervaring kun je de veelgemaakte fouten bij het verven van behangpapier vermijden en het perfecte resultaat bereiken!

Onderhoud en Nazorg van Geverfd Behangpapier: Hoe Verleng je de Levensduur?

Het goed onderhouden en nakomen van je geverfd behangpapier is essentieel om de levensduur te verlengen. Hier zijn enkele tips en adviezen om je geverfd behangpapier er langer nieuw uit te laten zien.

Regelmatig Reinigen

Regelmatig reinigen is de eerste stap in het onderhoud van je geverfd behangpapier. Vuil en stof kunnen de kleur van de verf dof maken en het oppervlak beschadigen. Wacht niet tot de muur er vuil uitziet voordat je begint met schoonmaken. Maak er een gewoonte van om het minstens een keer per week af te nemen met een zachte, droge doek of stofzuiger met een zachte borstel.

Gebruik Een Zachte, Vochtige Doek Voor Hardnekkige Vlekken

Als droog afstoffen niet volstaat om hardnekkige vlekken te verwijderen, gebruik dan een zachte, vochtige doek. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, scrubborstels of schuurmiddelen die de verflaag kunnen beschadigen. Een oplossing van water en een mild afwasmiddel zou moeten volstaan.

Behandeling Van Schimmel

Schimmel kan een veelvoorkomend probleem zijn op behangpapier, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Als je schimmel opmerkt, behandel het dan onmiddellijk met een anti-schimmel product. Let wel op dat sommige van deze producten de verf kunnen aantasten, dus test het eerst op een onopvallende plek.

Voorkom Blootstelling aan Direct Zonlicht

Constante blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de verf vervaagt of verkleurt. Als dit niet te vermijden is, overweeg dan om zonwerende raamfolie of gordijnen te gebruiken.

Herstellen van Beschadigingen

Als er krassen, deuken of scheuren in het behangpapier zitten, overweeg dan om ze opnieuw te schilderen. Je kunt eenvoudig retoucheren met dezelfde verf die je oorspronkelijk hebt gebruikt. Zorg ervoor dat je het oppervlak eerst schoonmaakt en droogt voordat je begint met schilderen.

Door deze onderhoudstips te volgen, kun je genieten van je prachtig geverfd behangpapier voor vele jaren. Vergeet niet dat preventie altijd de beste oplossing is, dus houd je muren schoon en zorg voor eventuele problemen zodra je ze opmerkt.